Krajowy System Informacji Doradczej

Ubój drobiu na własne potrzeby PDF Drukuj Email
wtorek, 18 maja 2010 09:57
Witam
Mam pytnie dotyczące uboju drobiu na własne potrzeby. Jestem producentem żywca drobiowego (indyki) Czy są jakieś przepisy regulujące ubój indyków na własne potrzeby, czy muszą być spełnione jakieś konkretne warunki? W ciągu roku na fermie hoduję ok 38 tys. sztuk idyka żeźnego. W gospodarstwie posiadam kilka psów. Czy mogę karmić je mięsem pochodzącym ze sztuk dobitych z powodu złamanych skrzydeł, uszkodzonych stawów itp.?
Pozdrwiam
Ubój na potrzeby własne drobiu jest możliwy pod warunkiem, że gospodarstwo nie podlega ograniczeniom , w tym zakazom, nakazom wydanym na podstawie przepisów o ochronie zwierząt  oraz zwalczania chorób zakaźnych, i że minął okres karencji jeśli stosowano prod. lecznicze weterynaryjne.
 
Artykuł 17 Ustawy z 16 grudnia 2005 o produktach pochodzenia zwierzęcego 1a. Dopuszcza się ubój na terenie gospodarstwa utrzymywanych w tym gospodarstwie .... drobiu...w celu produkcji miesa przeznaczonego na użytek własny. Art. 11a tej samej ustawy mówi o wymaganiach  przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny (zdrowotnych , higienicznych i sanitarnych).
Bardziej szczegółowe informacje można znaleźć w Rozporządzeniu MRiRW z dnia 9 lipca 2007 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa na użytek własny.
Co do ilosci ubijanych ptaków jeśli nie są one przeznaczone do sprzedaży bezpośredniej nie ma przepisów ograniczających a sztuki z uszkodzonymi stawami lub skrzydłami, spokojnie można dawać  psom lub inaczej zagospodarowywać traktując jako "upadki".
Należy również pamiętać, że ubój musi odbyć się przy zachowaniu przepisów o
ochronie zwierząt. Mają one na celu zminimalizowanie cierpienia zwierząt
zwiazanego z czynnościami  wykonywanymi w trakcie uboju.  -----
  Anna Kęszycka